Tipy pro zacatecniky

 

Par drobnych rad !

Regular nebo Goofy
Ze vseho nejdrive si rozmyslete v jakem postoji budete jezdit. Leva noha vepredu je regular.
Prava noha vepredu je Goofy. Pokud nevite, co jste, zajdete si do obchodu a vyzkousejte si to.


Nejdriv si vsechno vyzkousejte
Naucte se zaklady, jak na vleku, jak zatocit, jak zastavit.


Jezdete jak vam budou sily stacit
Neztratte svoji motivaci! Dejte si dobry obed, ale nikdy nenechavejte svoje prkno bez dozoru (v CR).


Pripravte se na to, ze budete padat
A to hodne. Uzivejte si to, je to soucast zabavy a o den, dva to uz bude mnohem lepsi.


Kliknete zde,
pokud chcete postou obdrzet katalog firmy Burton pro rok 2000.

 

 

Rozhodnete se, jak chcete jezdit (jaky styl)
Freestyle, Freeriding nebo Carving?
Tyto styly se lisi nejen vybavou , ale i zpusobem jizdy. Pokud chcete vedet o techto stylech vice, sledujte casopisy, videa nebo lidi na sjezdovce. Freestyle je hlavne o tricich a skocich, freeriding je o jezdeni ve volne prirode a v hlubokem snehu (prasanu), proto byvaji freeride prkna obvykle delsi. Freestyle a freeride se vzajemne prolina a tak vybaveni je dosti podobne (mekke boty, vazani, pruznejsi prkno) Carving je neco jako slalom - rychla jizda, prudke zatacky, jizda na upravenych sjezdovkach (rovne prkno, tvrde boty a vazani). Co si vyberete, zalezi jen a jen na vas.
Na techto strankach naleznete predevsim informace o freestyle a freeridingu.

Na nasem trhu najdete hodne ruznych vyrobku ruznych kvalit, proto je dulezite vybirat velice peclive, nebo' si urcite nechcete za svoje poctive vydrene penize koupit prkno, ktere vam vydrzi treba jen jednu sezonu. Kvalita snowboardu je dana mnoha faktory.

Snowboard:
Konstrukce: Cap, fullcap atd. vsadte na rezy ve firemnich katalozich. Protoze kazde prkno majici "zaoblene hrany" nemusi byt hi-tech, muze jit jen o esteticky dojem.Tzv. Cap "zaoblene hrany", zname z lyzi, musi splnovat ochranu hran a jadra. Nekupujte prkna s jinym nez celodrevenym jadrem, nebo' ostatni materialy nedosahuji takove pruznosti a ohebnosti jako drevo a navic jsou zbytecne tezke. Jistou alternativou jsou prkna s pridanym karbonovym jadrem na bazi uhlikovych vlaken, ale ty jsou obvykle velmi drahe.

Velikost: Velikost je to zakladni, podle byste ceho se meli ridit pri vyberu. Prkno na freesytle by melo byt priblizne asi o dvacet cetimetru kratsi, nez vy. Samozrejme si muzete vybrat jeste kratsi, na freeriding se hodi delsi prkno - nebudete se tolik borit do hlubokeho snehu.
Skluznice: Tvrdost a hustota skluznice udava jeji odolnost vuci poskrabani o kameny a jednoduchost drobnych oprav, to jak skluznice saje vosk atd.
Zadejte skluznici s oznacenim Sintered base nejmene 1000 grade. Vrchol v kvalite drzi skluznice oznacene jako "Electra sintered".
Hmotnost: Zde plati pravidlo, cim lehci, tim lepsi, ale nesmi to byt na ukor pevnosti prkna. Lehke prkno vam zase mnohem mene vydrzi, takze je nutne volit rozumny kompromis.
Pruznost: Pro zacatecnika zvolte mekci prkno, take zalezi na hmotnosti jezdce a na stylu jizdy. Cim tezsi jezdec, tim tvrdsi prkno. S pruznosti souvisi i vykrojeni.
Vykrojeni: Neboli "sidecut" znamena jak velky je polomer kruznice podle ktere je prkno na stranach vykrojeno. Pokud ma prkno velky "sidecut", budou se vam lepe delat ostre zatacky a naopak. Velice dulezite je zvolit spravnou sirku prkna. Snowboardove boty vam totiz nesmi moc presahovat pres hrany, jinak pri naklonu v zatace budete drhnout o snih a budete padat.
Inserty: Vazani se montuje do ocelovych insertu rozmistenych na prkne v sablone. Pouziva se dvoji rozmisteni insertu standartne 4x4 , nebo 3D (Burton). Zde nastava nekompatibilita vazani s prkny Burton. Pokud mate prkno Burton, musite si koupit i jejich vazani. U Burton vazani dostanete 2 disky 4x4 a 3D, takze Burton vazani muzete pouzit i na standartni prkna.
Jine nez ocelove inserty se nastesti jiz nevyrabeji.
Povrch: Hladky lakovany ABS povrch nenamrza a narozdil od matneho se take mene skrabe. Mejte ale na pameti, ze o skrabance vubec nejde a tak se kvuli nim vubec neomezujte.
Hrany: Hrany se take vyrabeji z oceli (pripadne z keramickych hmot), zadejte hrany po cele delce prkna. Prkno muze byt na skluznici doplneno ocelovou spickou. Pokud nejste kutil sledujici receptar, sverte brouseni hran odbornikum.

Predem bych chtel vyvratit mytus, ze kdyz mam k prknu prridelane obe nohy a vazani neni bezpecnostni, jednoduse si zlamu nohy. Opak je pravdou, protoze pokud jste pevne pripevneni k prknu, otoci se pri padu prkno s vami.
Je vseobecne znamo, ze pady na snowboardu jsou mene bolestive, nez na lyzich.bind.jpg (5244 bytes)

Vazani:
Klasicke mekke vazani by melo mit predevsim:
Pevnost: Dulezita je celkova pevnost vazani. Vazani vybirejte stejne peclive jako prkno, nebo' pri prasknuti vazani muze dojit k velmi neprijemnym poranenim. Vazani se vyrabi prevazne z plastu nabo z kovu. Kovova vazani jsou obvykle pevnejsi. Vazani musi byt pevne, aby prenaselo vsechny sily, kterymi vase nohy pusobi na snowboard. Na druhou stranu by melo byt i lehke, temto pozadavkum opet nejlepe vyhovi draha vazani z carbonu.
Prezky: Pumpovaci prezky umoznuji rychle a velmi pevne dotazeni pasku. Dulezite je, aby fungovaly i kdyz je venku -20_C a mate ruce v rukavicich. Vybirejte systemy jednoduche, protoze v jednduchosti je sila.
Operky: mely by byt dostatecne vysoke, aby se diky nim snadno prenasela vaha na zadni stranu.
Step in vazani
Pokud mozno by mely mit system pro nastaveni naklonu bez pouziti naradi.
System: Nyni si muzete vybrat mezi klasickymi vazanimi, nebo "Step In" - naslapne vazani. "Step In" zarucuje pohodlne, rychle a snadne pridelavani snowboardu, podobne jako vazani u lyzi. Step In vazani, jsou trochu drazsi a potrebujete k nim specialni boty..
Pozor: Otvory v zakladne pro prisroubovani ke snowboardu musi odpovidat sablone insertu snowboardu.

Boty:
Velikost: nesmi tlacit ani byt moc velke. Spise si kupte trochu tesnejsi, zamezite tim pohybu nohy v bote. Pri nakupu je bezpodminecne nutne vyzkouset obe boty v zasnerovanem stavu.
Boty na snowboardBoty mohou mit vyndavaci vlozku nebo mohou byt jednodilne. Boty s vyndavaci vlozkou se lepe susi a je dobre, pokud ma vnitrni pasek kotvici nohu v bote. Bota by take mela mit protiskluzovou podrazku a na pate gumu, zabranujici klouzani boty ve vazani, pokud ma bota nejaky air system  je to jen vyhoda. Boty by mely byt lehke a odolne proti vode, protoze v nich budete cely den.

Boty a vazani jsou velice podstatnou casti vasi vybavy a je lepsi proto vice investovat do
nich, nez do zbytecne draheho prkna. Nezapomente take na nepromokave a teple obleceni, ktere koupite stejne jako vybaveni ve specializovanych obchodech, ve kterych by vam meli ochotne poradit a se vsim pomoci. Pokud tomu tak nebude a prodavac na vas bude neprijemny, tak se na nej a jeho obchod vykaslete a jdete jinam, nebot obchodu je dost a tak si muzete vybirat. Pri vyberu obleceni se ridte hlavne materialem, ze ktereho je vyrobeno napr. Gore tex, Wind stopper, Thinsulate atd. Dbejte na to, aby bylo obleceni nepromokave a aby vam davalo dostatecnou volnost pohybu. Ja osobne vam doporucuji nakupovat vybavu pokud mozno mimo sezonu, kdy dostanete nektere vyrobky az za polovicni cenu oproti zime. Dalsim zpusobem levnejsiho nakupu je vychytavat si ruzne slevy.

Vybavu si muzete vybrat i pres internet, staci, kdyz navstivite seznam stranek vyrobcu
    kliknete zde!

* Kurzy * Akcie * Práce * Zájezdy * Zájezdy * Meteobox * Auto *